Wydałem Cyberpunk 2077 i podbiłem branżę || Recenzja Game Dev Tycoon

Każdy zapalony gracz lub pismak growy marzył choć raz o założeniu własnego studia, zabawie w deweloperkę i wydaniu hitowej, blockbusterowej produkcji. Tak się składa, że Game Dev Tycoon spełnia marzenia.

Podobnie jak zaawansowaną graficznie Miasmatę, Game Dev Tycoon stworzyło zaledwie dwóch braci. Patryk i Daniel Klug z Greenheart Games, bo o nich mowa, nieskrytą inspirację czerpali z ciepło przyjętego na rynku mobilnym Game Dev Story. Rozwijając go z jednej i upraszczając z drugiej strony, uzyskali mieszankę w stylu casual o iście uzależniającej sile i ogromnym potencjale. Długie godziny spędzone przy tytule przynoszą jednak łyżkę dziegciu w beczce miodu. Skąd bierze się ten niedosyt?

Grę rozpoczynamy jako garażowy twórca z 70 tys. dolców na koncie, wiekowym pecetem i wielkimi planami. Naszym nieodłącznym zadaniem jest zdobywanie doświadczenia pod postacią punktów researchu za realizację projektów zewnętrznych i własnych gier. Pierwsze zlecenia nie przynoszą dużych pieniędzy, ale nie są też nad wyraz wymagające. Raz musimy zaprojektować logo lub bohatera gry, innym razem wgrać DOS-a do sieci komputerów. Pierwszym stworzonym przez nas grom również daleko do Skyrima (w najgorszym wypadku są to tekstówki), no ale od czegoś trzeba zacząć.

GameDevTycoon 2013-09-02 23-25-16-42
Od zdobytych danych zależy zaawansowanie produkowanych przez nas gier. Dzięki punktom researchu możemy bowiem rozwijać silnik o tak dobrze znane nam elementy, jak soundtrack, multiplayer, zapis stanu gry czy easter eggi, a przede wszystkim optymalizować programowanie gier multiplatformowych, szlifować design świata i uwierzytelniać jego historię. Równie istotne jest też odkrywanie nowych tematów, które zdefiniują produkt. Ich katalog w Game Dev Tycoon jest niezwykle obszerny: do wyboru mamy tu superbohaterów, zombie, post-apo, fantasy, sport, wyścigi i 45 innych. Jest w czym przebierać.

Produkcja gry polega zaś na nadaniu jej tytułu, wybraniu rozmiaru, targetu (młodzi, starzy, wszyscy), tematu, gatunku i platformy. Spora ilość opcji nie ułatwia oczywiście wyboru. Musimy mieć świadomość, że taniec, rytm lub muzyka najlepiej podpasują casualom, a action-adventure idealnie przyjmie się na pecetach, Xboksach 360 i PlayStation 3, za to survival-horror okaże się crapem na dedykowanym młodszym odbiorcom Game Boyu. W dodatku by myśleć o prawdziwym sukcesie komercyjnym, trzeba wziąć pod uwagę rynkowe trendy i odpowiednio przygotować marketing, najlepiej z uwzględnieniem wystawy na prestiżowych targach E3, zbudować hype i przeprowadzić testy jakości.

GameDevTycoon 2013-09-03 01-35-42-33

Najważniejszym produktem mojej stajni okazał się Cyberpunk 2077, który zebrał same dziesiątki od recenzentów, wprost wyznaczył standardy branży, był bestsellerem przez okrągłe pół roku i przyniósł zysk w wysokości – usiądźcie – ponad 27 mln. Dzięki tym funduszom udało mi się przenieść firmę do większego budynku, uzupełnić wolne stanowiska w studiu, dokształcić pracowników i rozpocząć prace nad własną konsolą. Niedługo po premierze Cyberpunka 2077 wydałem trzy gry triple-A, Myst, The Sims 3 i Prison Architect, które znacząco zwiększyły liczbę zagorzałych fanów studia.

To z kolei dało mi impuls do zorganizowania eventu poświęconego mojej konsoli, ekipie i stworzonym przez nią gier. Ani się obejrzałem, a byłem potentatem klasy światowej, któremu nie mógł dorównać żaden inny podmiot na rynku. Uczestnicy targów E3 skupiali się najchętniej wokół mojego stoiska, a skonstruowana przeze mnie konsola nieomal dorównywała konkurencji. Osiągnięcie sukcesu w grze Game Dev Tycoon nie sprawia więc problemu. Żółtodzioby powinny tylko pamiętać, że ustawiczne wykonywanie popremierowych raportów jest tu nieprzecenione.

Twórcom Game Dev Tycoon udało się odwzorować realia prawdziwego tworzenia gier i postawić odbiorców przed wieloma dylematami, z którymi borykają się na co dzień deweloperzy. Wielokrotnie podczas zabawy musimy odpowiedzieć sobie na szalenie trudne pytanie. Wydać produkt na kilku platformach, czy postawić na exclusive? Jak odnieść się do zjawiska piractwa? Co z fanami, którzy proszą o naprawienie bugów ulubionej gry lub chcą uzyskać dostęp do starszej wersji silnika, by dokończyć swoją własną? Inwestować w gry na next-geny, czy poczekać, aż się przyjmą?

GameDevTycoon 2013-09-03 01-53-42-25
Niejednokrotnie zachodziłem w głowę, co takiego przeoczyłem podczas produkcji, że noty w mediach są tak boleśnie rozbieżne. Po otwarciu innowacyjnego projektu tytułem SingStar musiałem natomiast podjąć trudną decyzję odnośnie crunchu – zatrzymać pracowników w studiu, by czym prędzej domknąć przedłużający się proces produkcji i ostatecznie wydać grę, czy raczej wysłać skład na wakacje i samemu siermiężnie przeprowadzić testy QA? Po udanej premierze SingStara gdybałem, czy pójść na łatwiznę i wydać sequel, czy ruszyć z pracami nad zupełnie świeżym IP. Te i wiele innych zmartwień nadają grze uroku i wyjątkowo dobrze wpasowują się w misternie skonstruowany gameplay.

To, co zawodzi w Game Dev Tycoon, tkwi przede wszystkim w systemie czasowym i warunkującym go wachlarzu możliwości. Tydzień mija tu w pi razy drzwi sekundę, a całe 36 lat kampanii zamyka się w niecałych 10 godzinach. Osłodą na tę bolączkę jest historia, która toczy się w tle naszych poczynań. Na rynku pojawiają się popularne koncerny na czele z Nintendo, Microsoftem i Sony (w grze Ninvento, Micronoft i Vonny) oraz konsole WiiU, Xbox i PlayStation Portable (Wuu, mBox, PPS). Realia odwzorowano od czasów Commodore’a 64, przez Dreamcasta, mobilki od Apple, Ouyę i gogle Oculus Rift, aż po next-geny. Jeśli jesteś zaangażowanym graczem, nie będziesz miał problemów z identyfikacją nazw i z całą pewnością wykorzystasz swoją wiedzę do zarządzania studiem.

Sequel Game Dev Tycoon powinien być kilkukrotnie większy niż podstawka, dedykowany graczom core’owym i nie mniej angażujący. Życzyłbym sobie większego pola manewru w zakresie prowadzonego marketingu (jak to jest w Game Dev Story) i wyboru platform dystrybucji cyfrowej. Mam nieodparte wrażenie, że przydałyby się też nagrody branżowe, drobiazgowy dobór pracowników (poszukiwania na rynku pracy kończą się w momencie podpisania szóstej umowy) i statystyki dotyczące rozwoju firmy, gier i ich sprzedaży. Do tego kalendarz wydawniczy, licencje na filmy, merchandising i wiele, wiele więcej…

GameDevTycoon 2013-09-03 04-20-00-84
Game Dev Tycoon
perfekcyjnie zapełnia niszę i jest cholernie immersyjny. Ostatni tycoon, którego tak dobrze wspominam, to RollerCoaster Tycoon 3 sprzed 9 lat. Bracia z Greenheart Games zrobili wszystko, na co było ich stać, dlatego też tym bardziej polecam zaznajomić się z ich produkcją, by pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogli przeznaczyć na rozwinięcie pomysłu w sequelu. Detale, słupki statystyczne, diagramy, mnogość opcji i, ogólnie rzecz biorąc, odejście od casualowego designu jest tu jak najbardziej potrzebne.

Dominik ‚glowa711’ Głowacki

ZALETY:
5
WADY:

agen judi bola , sportbook, casino, togel, number game, singapore, tangkas, basket, slot, poker, dominoqq, agen bola. Semua permainan bisa dimainkan hanya dengan 1 ID. minimal deposit 50.000 ,- bonus cashback hingga 10% , diskon togel hingga 66% bisa bermain di android dan IOS kapanpun dan dimana pun. poker , bandarq , aduq, domino qq , lukitoqq. Semua permainan bisa dimainkan hanya dengan 1 ID. minimal deposit 10.000 ,- bonus turnover 0.5% dan bonus referral 20%. Bonus - bonus yang dihadirkan bisa terbilang cukup tinggi dan memuaskan, anda hanya perlu memasang pada situs yang memberikan bursa pasaran terbaik yaitu http://45.77.173.118/ Bola168. Situs penyedia segala jenis permainan poker online kini semakin banyak ditemukan di Internet, salah satunya TahunQQ merupakan situs Agen Judi Domino66 Dan BandarQ Terpercaya yang mampu memberikan banyak provit bagi bettornya. Permainan Yang Di Sediakan Dewi365 Juga sangat banyak Dan menarik dan Peluang untuk memenangkan Taruhan Judi online ini juga sangat mudah . Mainkan Segera Taruhan Sportbook anda bersama Agen Judi Bola Bersama Dewi365 Kemenangan Anda Berapa pun akan Terbayarkan. Tersedia 9 macam permainan seru yang bisa kamu mainkan hanya di dalam 1 ID saja. Permainan seru yang tersedia seperti Poker, Domino QQ Dan juga BandarQ Online. Semuanya tersedia lengkap hanya di ABGQQ. Situs ABGQQ sangat mudah dimenangkan, kamu juga akan mendapatkan mega bonus dan setiap pemain berhak mendapatkan cashback mingguan. ABGQQ juga telah diakui sebagai Bandar Domino Online yang menjamin sistem FAIR PLAY disetiap permainan yang bisa dimainkan dengan deposit minimal hanya Rp.25.000. DEWI365 adalah Bandar Judi Bola Terpercaya & resmi dan terpercaya di indonesia. Situs judi bola ini menyediakan fasilitas bagi anda untuk dapat bermain memainkan permainan judi bola. Didalam situs ini memiliki berbagai permainan taruhan bola terlengkap seperti Sbobet, yang membuat DEWI365 menjadi situs judi bola terbaik dan terpercaya di Indonesia. Tentunya sebagai situs yang bertugas sebagai Bandar Poker Online pastinya akan berusaha untuk menjaga semua informasi dan keamanan yang terdapat di POKERQQ13. Kotakqq adalah situs Judi Poker Online Terpercayayang menyediakan 9 jenis permainan sakong online, dominoqq, domino99, bandarq, bandar ceme, aduq, poker online, bandar poker, balak66, perang baccarat, dan capsa susun. Dengan minimal deposit withdraw 15.000 Anda sudah bisa memainkan semua permaina pkv games di situs kami. Jackpot besar,Win rate tinggi, Fair play, PKV Games